Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Έδεσσα, εδεσσα ξενοδοχεια, έδεσσα καταρρακτεσ, edessa waterfalls, edesaiko karnavali, εδεσσαϊκο καρναβάλι 2010, εδεσσα εστιατορια φαγητο ταβερνες

Έδεσσα, εδεσσα ξενοδοχεια, έδεσσα καταρρακτεσ, edessa waterfalls, edesaiko karnavali, εδεσσαϊκο καρναβάλι 2010, εδεσσα εστιατορια φαγητο ταβερνες...

...για περισσότερα στον Τουριστικό & επαγγελματικό οδηγό www.go-pella.gr

Η Έδεσσα, πρώην Βοδενά (Voden), είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας.Το όνομα της πόλης έχει φρυγική προέλευση και σημαίνει "πύργος/πόλη μες στο νερό". Στην πόλη είναι έντονο το υγρό στοιχείο γι' αυτό και πριν το 1923, ονομαζόταν Βόδεν ή Βοδενά (Voda στα Σλάβικα είναι το νερό. Με 3000 χρόνια ιστορία είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ευρώπη, ενώ αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Ο Μενέλαος Λουντέμης την χαρακτήρισε «το σκαλοπάτι που πατά ο Θεός για να ανέβει στον Ουρανό».

Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες της, οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα, που αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Παλαιότερα, οι καταρράκτες ήταν 6-7, αλλά σήμερα υπάρχουν 2 μεγάλοι και ορισμένοι μικρότεροι. Η Έδεσσα έχει πολλά ακόμη αξιοθέατα όπως το μουσείο νερού, η παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι με την μακεδονική αρχιτεκτονική του, το φρύδι στην άκρη του Βράχου, οι βυζαντινές εκκλησίες, το Κιουπρί, το Πέτρινο Ρολόι, το Γενί Τζαμί και το Κανναβουργείο.
Το κέντρο της και ο πεζόδρομος σας περιμένουν με πολλά καφέ, μπαρ, εστιατόρια αλλά και μαγαζιά για τις αγορές σας. Επίσης υπάρχουν πολλές επιλογές δραστηριοτήτων όπως trekking, 4x4, ιππασία, rafting στον Εδεσσαίο ποταμό ακόμη και parapente στο Φρύδι της πόλης!

...για περισσότερα στον Τουριστικό & επαγγελματικό οδηγό www.go-pella.gr

Η Έδεσσα είναι μία πόλη που αν επισκεφθείτε, θα σας ανταμείψει.Η φυσική ομορφιά της περιοχής, η αρχαιολογική και η ιστορική της κληρονομιά, τα πράσινα τοπία σε συνδιασμό με τους ήχους των νερών, δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εδεσσαϊκό Καρναβάλι

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μας καταλαμβάνει ένας σχετικά καινούριος θεσμός στην πόλη της Έδεσσας, το Εδεσσαϊκό καρναβάλι.
Το τελευταίο δεκαήμερο της Αποκριάς όλη η πόλη γιορτάζει καθημερινά με πολλές εκδηλώσεις, όπως Μικρασιατική, Ποντιακή και Μακεδονική βραδιά, το Ξύπνημα της Εδεσσαϊκής φύσης και τη Βραδιά Νεολαίας. Η κορύφωση του καρναβαλιού είναι το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου, παραμονή της Τυρινής, με την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του κόσμου, χιλιάδες καρναβαλιστές κάθε χρόνο συμμετέχουν στην παρέλαση. Όλο το η βράδυ το ξεφάντωμα συνεχίζεται και το γλέντι ολοκληρώνεται την Κυριακή το βράδυ με το Κάψιμο του Καρνάβαλου.

...για περισσότερα στον Τουριστικό & επαγγελματικό οδηγό www.go-pella.gr

Πολιτιστικό καλοκαίρι

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στην Έδεσσα ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με έναρξη τον Ιούλιο και συνεχίζεται τις επόμενες 10 εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο της Γαβαλιώτισσας και άλλα δρώμενα σε όλη την πόλη της Έδεσσας.

Η Ανθοκομική Έκθεση Έδεσσας

Η Ανθοκομική Έκθεση Έδεσσας γίνεται στο πάρκο Καταρρακτών και αποτελεί μία ανοιξιάτικη γιορτή λουλουδιών για την πόλη της Έδεσσας.
Η ανθοέκθεση γίνεται στο πάρκο Καταρρακτών όπου στήνονται περίπτερα πώλησης και κατά τη διάρκεια της ανθοέκθεσης πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και αναφορές στην παράδοση (Ανθεστήρια, έκθεση σκιάχτρων κλπ).

...για περισσότερα στον Τουριστικό & επαγγελματικό οδηγό www.go-pella.gr

Ποιητική Συνάντηση Έδεσσας

Κάθε Νοέμβριο πστην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου «Μέγας Αλέξανδρος» πραγματοποιείται μια τιμητική εκδήλωση για ποιητές. Είναι ένα πρόγραμμα 3 ημερών με αναγνώσεις ποιημάτων, εκθέσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον τόπο και τα Βαλκάνια.


Κόλιντα - Μπάμπω

Είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Χριστουγέννων σε πολλά μέρη του Ν.Πέλλας, έτσι και στην πόλη της Έδεσσας ο κόσμος ανάβει φωτιές στους δρόμους και χορεύει όλο το βράδυ γύρω από αυτές στους ήχους των παραδοσιακών τραγουδιών. Όλο το βράδυ ο κόσμος πίνει κρασί, χορεύει και τραγουδάει.